10 Aralık 2012 Pazartesi

AŞURE





Aşure ayı geldi de geçiyor bile.Ama daha yapmayanlardansanız buyurun o zaman tarife...

MALZEMELER
1 kilo aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı kayısı(küçük küçük doğranmış)
1 adet elma
1 adet portakal
1 su bardağı incir(ayrı bir tencerede haşla)
1 çimdik tuz
2,250 gr şeker
5-6 litre su
4 adet karanfil(ayrı bir yerde kaynat süzerek suyunu içine dök)

Süslemek için:
kuş üzümü
ceviz
tarçın
hindistan cevizi
nar

YAPILIŞI
Buğdayı sabahtan ıslat.Akşama biraz kaynatıp,kapağını kapatıp beklemeye al.İçine de pirinci göm,o onun onun sıcaklığıyla haşlanır.Sonra üzerini sıkıca sar ve ertesi güne kadar açma.Buğdayı ıslattığın sırada nohut ve fasulyeyi de ıslat.Ertesi günü haşla.Nohut ve fasulye haşlanırken diğer tarafta kuru üzüm ve kayısıyı hafif şekerli suda pişir.Nohudu,fasulyeyi,pirinci ve buğdayı büyük bir tencereye al.Kuru üzümü,kayısıyı ekle,karanfil suyunu dök,elmayı ve portakalı küçük küçük doğrayıp ekle.Tuzunu at.Suyu kaynatıp ekle.Karıştıra karıştıra pişir.Elmaları pişince şekerini ilave et.Altını tutturmadan kaynayana kadar karıştırıp pişir.Kaselere dök,içine incirleri paylaştır.Sonra üzerini istediğin gibi süsle.
Afiyet olsun...:)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder